După o lungă și fascinantă zi în natură, prin Cheile Turzii și Cheile Turenilor, ne întoarcem în centru orașului Turda, unde ne întâmpină Biserica Reformată-Calvină.
Cel mai vechi monument păstrat în Turda, este situată în centrul orașului, chiar lângă Muzeul de Istorie.
Prima biserică pe acest loc a fost romano-catolică, construită în secolul al XIV-lea, cu hramul Sf. Maria. Această biserică este menționată într-un vechi registru papal de impozite din anul 1332 ca fiind condusă de preotul Peter din „Antiqua Thorda” („Turda-Veche”). Clădirea primei biserici a fost alcătuită dintr-o sală cu un turn (plasat pe latura de sud) și un cor plasat pe latura de est.
Actuala biserică, ridicată pe vremea lui Sigismund de Luxemburg în jurul anului 1.400, a fost concepută în stil gotic, având o singură navă, în lungime (actuală) de 26 m, lățime de 8,5 m și o înălțime de 16 m. Inițial a fost mai lungă cu 5-10 m, având spre est (spre Piața Republicii) obișnuitul cor/altar, cu bolți ogivale în cruce, cor care a fost demolat odată cu construcția fortificatiei împrejmuitoare. Biserica nu mai încăpea în incinta zidurilor de apărare, fiind plasată de-a curmezișul față de fortăreață; astfel, altarul a trebuit să fie sacrificat pe o lungime de 5-10 m. În locul altarului demolat, a fost ridicat, în secolul XVII, un turn cu clopot care s-a prăbușit în anul 1862. Actualul Turn cu ceas, cu o înălțime de 60 m, a fost construit între anii 1904-1906, și a devenit simbolul emblematic al orașului Turda.
Biserica Reformată-Calvină
Fațadele de vest si de nord ale bisericii sunt cele mai frumoase. Fațada de vest, cu intrarea încadrată de un portal ornamentat, prezintă elemente tipice de stil gotic, de la începutul secolului XV. În axul fațadei de vest se găsește un portal, terminat în arc frânt. Portalul vestic este decorat cu motive de frunze de stejar. Fațada de nord prezintă cinci contraforturi și un portal secundar. Interiorul bisericii a fost deteriorat în urma unui incendiu din secolul XVII; de aceea, ornamentația interioară e în cea mai mare parte opera refacerilor ulterioare.
În anul 1564, Biserica, inițial romano-catolică, a trecut la confesiunea reformată-calvină.
La ieșirea din biserică, foarte aproape, se zărește Muzeul de Istorie, care spune, atât de frumos, legendele locului.
Experimentează spectacolul și magia Salinei Turda, mai rapid, cu biletul online.