Sala puțului de extracție

Muzeul Mineritului în Sare continuă cu Sala puțului de extracție

O cameră ce găzduiește puțul de extracţie prin care sarea exploatată în mina Rudolf era transportată pe verticală, până la nivelul Galeriei Franz Joseph.

Puțul de extracție de aici face legătura între galeria de transport Franz Josef și vatra minei Rudolf. Are 87 m adâncime și este împărțit în 3 zone: două destinate transportului sării exploatate în Mina Rudolf și o parte în care se află scările folosite pentru circulația muncitorilor. Aici se păstrează și acum un scripete vechi, din lemn, utilizat la săparea puțului. Urmele trecutului dăinuie la tot pasul. Sus, în tavanul camerei, deasupra puțului, se vede și acum locul în care a fost săpată o turlă de 10,5 metri, în care au fost montate două molete – niște scripeți din oțel – care sunt funcționale chiar și în prezent, cu toate că au fost amplasate acolo acum mai bine de 150 de ani, tocmai în 1864.

Mecanismul de extracție

Vasele de extracție folosite erau de forma unor saci mari, confecționați din piele de bovine. Sub molete, sau scripeți, cum se mai numesc, erau montate niște dispozitive pentru mutarea vaselor de extracție din puțul de extracție, până pe rampa de descărcare. De aici, bulgării de sare erau încărcați în vagonete și erau transportați pentru a fi depozitați în magaziile din Turda Nouă. Aceștia erau transportați pe calea ferată îngustă, iar vagonetele erau trase de cai. O poveste veche, dar care a rămas vie până azi.

Bilete online

Experimentează spectacolul și magia Salinei Turda, mai rapid, cu biletul online.

De ce e Salina Turda spectaculoasă?

  • Salina Turda este un loc unic în lume.
  • Trăiești experiențe inedite, prin magicele galerii subterane.
  • Salina este o sursă naturală de sănătate și noroc.