O altă Rezervația Naturală, aproape de Cheile Turzii, la doar 12 km de Turda, Cheile Turenilor impresionează prin sălbăticie și naturalețe.
Cheile Turenilor, denumite și Cheile Turului de către localnici, au o suprafață de aproximativ 25 de hectare și o lungime de vreo 2 km. Formarea lor se datorează pârâului Valea Racilor, care a străpuns calcarele din zonă dinspre nord.
Cele mai vechi urme de locuire omenească din Cheile Turenilor datează încă din mileniul al V-lea î.Hr. Alte descoperiri datează din perioada finală a epocii neolitice și din epoca bronzului. Din epoca dacică și romană a fost descoperită o mică locuință din secolele I î.Hr.. – I d.Hr. și câteva puncte de observație în legătură cu Castrul Roman de la Potaissa.
Cheile Turenilor
Pe terasa Poderei au fost găsite urme de locuire databile în perioada finală a etnogenezeii romanești și a feudalismului timpuriu (secolele V-XII). În peșterile din Cheile Turenilor au fost găsite vestigii dovedind locuirea sezonieră a acestora încă din epocile străvechi.
Pereții înalți ajung până la 150 m și sunt decorați cu diferite forme carstice: cascade, marmite și peșteri. În Cheile Turenilor există 29 de peșteri, printre care Peștera cu Silex (64 m lungime), Peștera de sub grohotiș (27,5 m), Peștera Vulturilor, Șura Mică. Principalele atracții turistice sunt Colțul Câinilor și Stâna Crinilor.
Parcurgerea Cheilor Turenilor este destul de facilă, traseul poate fi făcut în 2-3 ore, tur-retur.
Te invităm, așadar, să te încarci cu natura pură și spectaculoasă ale Cheilor Turenilor.
Experimentează spectacolul și magia Salinei Turda, mai rapid, cu biletul online.