Sala Crivacului

Pașii ne poartă spre Sala Crivacului, cu povestea extragerii sării.

Sala Crivacului este o încăpere octogonală, în care este montat un troliu cu ax vertical cunoscut sub denumirea de „crivac” sau „gepel” .

Construit în anul 1881, Crivacul din salina de la Turda este singurul utilaj de acest tip din toate salinele din Europa care este conservat în locul în care a funcționat.

În Sala Crivacului, simți urmele procesului de exploatare a sării. Parcă auzi copitele cailor și vocile “mileriștilor” sau “rotarilor” care se ocupau de încărcarea sării în vasele de extracție și a „ghepeliștilor, cei care mânau caii care antrenau crivacul.

Crivacul din salina de la Turda

Crivacul, un utilaj de extracție, era acționat prin forța cailor și servea pentru transportul pe verticală a sării exploatată din mina Rudolf, de la nivelul vetrei acestei mine până la nivelul galeriei de transport, prin intermediul puțului de extracție situat în camera vecină. Poți vedea anul construcției sale sculptat pe axul mașinii – 1881. Acesta l-a înlocuit pe un altul, de dimensiuni mai mici, care a fost montat în anul 1864.

Piesele de metal al crivacului din Salina Turda sunt realizate la aceeași fabrică din România – Reșița în care a fost produs fierul din care este construit tot Turnul Eiffel.

Mai știm că pentru fiecare braț al Crivacului erau pregătiți, cu schimbul 1 sau 2 cai. Aici, singura sursă de lumină erau torțele și, din cauza iluminării slabe și a mișcării circulare, caii orbeau în scurt timp – doar 2 săptămâni – de la ieșirea din Salină.

Istoria și povestea exploatării sării respiră prin fiecare colț al Sălii Crivacului.

Bilete online

Experimentează spectacolul și magia Salinei Turda, mai rapid, cu biletul online.

De ce e Salina Turda spectaculoasă?

  • Salina Turda este un loc unic în lume.
  • Trăiești experiențe inedite, prin magicele galerii subterane.
  • Salina este o sursă naturală de sănătate și noroc.

Dragi turiști,
vă informăm cu bucurie că, în perioada 17 Februarie - 3 Martie 2024, Salina Turda va fi deschisă zilnic,
între orele 09.00 - 18.00, cu ultima intrare în subteran la ora 17.00!
Vă așteptăm cu drag!