Pentru păstrarea impresionantelor urme ale istoriei, în centrul orașului Turda stă Muzeul de Istorie, mărturie a trecutului. Cu un valoros patrimoniu, cele peste 40.000 de bunuri culturale mobile se structurează în:
- colecția de preistorie –250 de artefacte, cele mai vechi urme de locuire în zonă, ce datează din Paleolitic – cultura musteriană – fiind reprezentate prin intermediul unor fosile
- colecția romană și postromană, cu 24.526 de bunuri culturale, piese specifice de echipament militar și armament; monede și podoabe din aur, argint și bronz; sculpturi și inscripții de piatră; materiale tegulare și ceramică.
- colecția medieval-modernă și memorialistică, cu 7087 de piese – numismatică, podoabe, carte veche, arme, accesorii și distincții militare, bresle, sigilii, diplome nobiliare, documente și fotografii.
- colecția etnografică – o colecție impresionantă și valoroasă de piese etnografice, ce însumează aproximativ 750 de piese: icoane și obiecte de cult, mobilier, unelte, obiecte de uz casnic și gospodăresc, textile și port, ceramică, instrumente muzicale.
- colecția de artă – piese de mobilier, tablouri, goblenuri, gravuri, obiecte decorative, etc. Cea mai valoroasă piesă din colecție este pictura în ulei intitulată, Dieta de la Turda, realizată în anul 1896 de către pictorul maghiar Körösfői-Kriesch Aladár, ce reproduce momentul istoric al declarării conștiinței și a toleranţei religioase în cadrul dietei de la Turda (6-13 ianuarie 1568).