Muzeul de istorie Turda

Pentru păstrarea impresionantelor urme ale istoriei, în centrul orașului Turda stă Muzeul de Istorie, mărturie a trecutului. Cu un valoros patrimoniu, cele peste 40.000 de bunuri culturale mobile se structurează în:

  • colecția de preistorie –250 de artefacte, cele mai vechi urme de locuire în zonă, ce datează din Paleolitic – cultura musteriană – fiind reprezentate prin intermediul unor fosile
  • colecția romană și postromană, cu 24.526 de bunuri culturale, piese specifice de echipament militar și armament; monede și podoabe din aur, argint și bronz; sculpturi și inscripții de piatră; materiale tegulare și ceramică.
  • colecția medieval-modernă și memorialistică, cu 7087 de piese – numismatică, podoabe, carte veche, arme, accesorii și distincții militare, bresle, sigilii, diplome nobiliare, documente și fotografii.
  • colecția etnografică – o colecție impresionantă și valoroasă de piese etnografice, ce însumează aproximativ 750 de piese: icoane și obiecte de cult, mobilier, unelte, obiecte de uz casnic și gospodăresc, textile și port, ceramică, instrumente muzicale.
  • colecția de artă – piese de mobilier, tablouri, goblenuri, gravuri, obiecte decorative, etc. Cea mai valoroasă piesă din colecție este pictura în ulei intitulată, Dieta de la Turda, realizată în anul 1896 de către pictorul maghiar Körösfői-Kriesch Aladár, ce reproduce momentul istoric al declarării conștiinței și a toleranţei religioase în cadrul dietei de la Turda (6-13 ianuarie 1568).

Palatul Princiar din Turda (vechi desen)

Rezervă-ți un tur dedicat, prin întreaga istorie a locurilor.
PROGRAM DE VIZITARE :
Marți – Duminică 10.00 – 17.00
Adresă: Str. Bogdan Petriceicu Haşdeu Nr. 2, Loc. Turda, jud. Cluj
Telefon: 0264.311826
office@muzeulturda.ro
muzeulturda.ro

Tabloul înfăţişează Dieta Transilvaniei în şedinţa din ianuarie 1568, din Biserica Romano-Catolică din Turda – Aladár Körösföi-Kriesch a pictat tabloul în anul 1898

Bilete online

Experimentează spectacolul și magia Salinei Turda, mai rapid, cu biletul online.

De ce e Salina Turda spectaculoasă?

  • Salina Turda este un loc unic în lume.
  • Trăiești experiențe inedite, prin magicele galerii subterane.
  • Salina este o sursă naturală de sănătate și noroc.

Dragi turiști,
vă informăm cu bucurie că, în perioada 17 Februarie - 3 Martie 2024, Salina Turda va fi deschisă zilnic,
între orele 09.00 - 18.00, cu ultima intrare în subteran la ora 17.00!
Vă așteptăm cu drag!