Mormântul lui Mihai Viteazul

O personalitate emblematică pentru ceea ce reprezintă astăzi România, Mihai Viteazul a fost domnul Țării Românești între 1593-1600. Pentru o perioadă, în anul 1600, a fost conducător de facto al celor trei state medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova.

Astfel voievodul a ajuns un precursor important al unificării românilor, care avea să se realizeze în secolul al XX-lea.

Mormântul lui Mihai Viteazul este tot aici, în imediata apropiere a orașului Turda. Trupul marelui voievod a fost înmormântat aici. Capela a fost realizată sub forma unei troite, așa cum este reprezentată pe o acuarelă realizată în 1820, achiziționată de istoricul turdean István Téglás (1853-1915), apoi de contele József Kemény (1795-1855) din Luncani.

Troiţa plasată în trecut pe mormântul lui Mihai Viteazul_

Troiţa plasată în trecut pe mormântul lui Mihai Viteazul (în prezent aici se află un obelisc)

Pe locul fostei capele, la recomandarea și la dorința Regelui Ferdinand I, exprimată cu ocazia vizitei sale prin Turda, împreună cu Regina Maria, în anul 1919, a fost realizată o Troiță de lemn. Construită în anul 1923, Troita, în prezent expusă la Muzeul de Istorie din Turda, este lucrată în stil popular. Ea are gravată inscripția: „Aici a fost răpus marele voievod Mihai Viteazul la 9 august 1601”.

Monumentul nou – obeliscul – a fost inaugurat pe data de 5 mai 1977. Înalt de 1601 cm, pentru a evoca anul morții domnitorului – 1601, obeliscul este opera sculptorului Marius Butunoiu. Este confecționat din beton armat, placat cu travertin de Ruschita, pe un soclu dreptunghiular din tuf vulcanic. Are trei laturi, simbolizând cele trei principate romane unite sub Mihai Viteazul în anul 1601. La baza fiecărei laturi se află stemele celor trei principate române, executate din marmură albă de Simeria de către artistul clujean Vasile Rus Batin.

În vecinătatea Mormântului lui Mihai Viteazu domește, semeață, Biserica Mihai Vodă, copie după Biserica Mihai Voda ridicată în București de către Mihai Viteazul.

Obeliscul actual de pe mormântul lui Mihai Viteazul

Obeliscul actual de pe mormântul lui Mihai Viteazul

Bilete online

Experimentează spectacolul și magia Salinei Turda, mai rapid, cu biletul online.

De ce e Salina Turda spectaculoasă?

  • Salina Turda este un loc unic în lume.
  • Trăiești experiențe inedite, prin magicele galerii subterane.
  • Salina este o sursă naturală de sănătate și noroc.

Dragi vizitatori,

cu ocazia sărbătorilor pascale, între 26 Aprilie - 12 Mai 2024, Salina Turda va fi deschisă zilnic, între orele 09.00 - 19.00, cu ultima intrare
în subteran la ora 18.00.
Vă așteptăm cu drag!

Dear visitors,

during the Easter Holiday, between the 26th of April - 12 of May 2024, Turda Salt Mine will be open daily, from 9.00 am to 7.00 pm, with the last access
in the underground at 5.00 pm.
Looking forward to having you!