Proiect educational in Salina Turda: “Cunoaste si protejeaza patrimoniul cultural national”

In perioada 20-24.03.2017 Fundatia COLLEGIUM XXI Bucuresti deruleaza in parteneriat cu Inspectoratul General al Politiei Romane – Inspectoratul de politie judetean CLUJ, proiectul educational „Cunoaste si protejeaza patrimoniul cultural national”, proiect aflat la a patra editie.

Pe baza parteneriatului institutional existent intre I.P.J. Cluj – Politia mun. Turda, Primaria mun. Turda si Salina Turda, in data de 23.03.2017, incepand cu orele 09:00, in Amfiteatrul Salinei Turda, va avea loc o intalnire intre ofiterii de politie specializati in recuperarea bunurilor culturale mobile de la nivelul I.P.J. CLuj – Serviciul de investigatii criminale si aprox. 100 elevi si cadre didactice ale Liceului Teoretic „Liviu Rebreanu” din Turda, beneficiari ai proiectului, ocazie cu care va fi prezentata activitatea politiei clujene in domeniul recuperarii bunurilor culturale mobile apartinand patrimoniului cultural national, elevii vor fi informati cu privire la tezaurul cultural national in sensul cunoasterii si protejarii valorilor acestuia, importanta cooperarii dintre membrii societatii civile si autoritati in vederea diminuarii fenomenului infractional in acest domeniu, ocazie cu care vor fi prezentate cazuri concrete instrumentate de catre lucratorii de politie specializati in domeniul combaterii faptelor ce aduc atingere patrimoniului cultural national mobil.

De asemenea, studenti ai Universitatii Babes-Bolyai, Facultatea de Istorie si Filosofie, Departamentul de Istorie contemporana si relatii internationale, fosti absloventi ai institutiei scolare partenere din mun. Turda, vor prezenta participantilor atat activitatea Fundatiei Collegium XXI Bucuresti in domeniul protejarii patrimoniului national, cat si activitatea lor ca voluntari in proiecte initiate la nivelul judetului Cluj, de catre Fundatia culturala Carpatica Cluj-Napoca pentru inventarearea, fotografierea si promovarea patrimoniului construit, mai exact bisericile din lemn monument istoric de pe raza judetului Cluj, actiune demarata incepand cu primavara anului 2016.

Elevii si profesorii participanti in cadrul acestui proiect vor primi diplome si materiale promotionale oferite de catre Fundatia Collegium XXI Bucuresti si Inspectoratul general al Politiei Romane, prin intermediul ofiterilor prezenti la activitate.

Dupa finalizarea activitatii de la Salina Turda, participantii se vor deplasa la sediul Muzeului de Istorie Turda, partener in proiect, unde, incepand cu orele 11 vor vizita expozitia si li se va explica, de catre specialistii acestei institutii, despre importanta anuntarii si predarii descoperirilor arheologice evidentiate intamplator, rolul si importanta acestui tip de descoperiri in reconstituirea patrimoniului cultural national si, implicit in reconstituirea trecutului nostru identitar national.

Parteneri
– Poliția Municipiului Turda
– Muzeul de Istorie al Municipiului Turda
– Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu“ Turda

Amfiteatru Salina Turda – 23 martie 2017, ora 9