Salina Turda va invita la evenimentul ”Inceputul unui drum de sare la Salina Turda, in sec XVIII-XIX”, care va avea loc in Camera Crivacului din subteran, in data de 6 aprilie 2017 incepand cu ora 11.
Alaturi de invitati de seama din cadrul Universitatii Babes Bolyai, din cadrul Muzeului de Istorie Turda, ai Muzeului Etnografic al Transilvaniei cat si reprezentanti ai administratiei locale, vom descoperi impreuna si vom discuta despre inceputurile drumului sarii din Turda.
In cadrul evenimentului se va prezenta modalitatea de extractie a sarii din Salina Turda in sec. XVIII-XIX, reprezentanti ai Muzeului de Istorie ne vor face o introducere despre comertul cu sare din acea perioada care era organizat de Casa Camarii de Sare, fosta denumire a actualului Muzeu de Istorie Turda.
Pentru ilustrarea inceputului drumului sarii in Turda, se va pune in functiune o macheta functionala de reconstituire a intregului procedeu de extractie (scara 1:20). Prin intermediul acesteia, viitorii turisti ai obiectivului vor putea viziona metoda de extractie a sarii. Macheta cuprinde ansamblu de construcții și instalații miniere si este compusa din camera crivacului, sala puțului de extracție, puțul de extracție, canale de cablu și galerii miniere utilizate pentru transportul sării între camera de exploatare Rudolf și orizontul Galeriei de transport Franz Iosif. Elementul principal fiind Crivacul acționat de cai.
Crivacul a fost construit în anul 1881, anul fiind sculptat pe axul vertical al mașinii. Utilajul descris a înlocuit primul crivac, de dimensiuni mai mici, care a fost montat în subteran în anul 1864. După închiderea salinei o serie de elemente constitutive ale utilajului au fost demontate sau pur și simplu tăiate (tovelele, suportul tobei, toba de cablu, sistemul de acționare a frînei, tamburul de frînă, etc.). Cu toate acestea, utilajul are o valoare istorica deosebită, fiind singurul utilaj de acest tip din toate salinele din Europa, care se păstrează pe amplasamentul pe care a funcționat.