O noua mina se deschide turistilor la Salina Turda

Salina Turda – cel mai frumos loc subteran din lume, cu ocazia desfasurarii Untold Festivalcel mai mai mare festival de muzica (30 iul – 2 aug.) vine in intampinarea turistilor cu o noua atractie aflata in subteranul minei de sare.

Mina Ghizela se deschide spre vizitare!  Daca pana acum, de aceasta mina, se amintea doar in pliantul oferit impreuna cu biletul de intrare si frumusetea minei se putea observa din cateva fotografii mai vechi “scapate” pe internet, iata ca acum turistii aflati in vizita la Salina Turda o vor putea admira in toata splendoarea ei.

Mina Ghizela este mina  in care se pastreaza urme ale lucrarilor de deschidere a unei exploatari de tip trapezoidal la Salina Turda. Turistii vor putea vedea fagașe taiate in sare pentru delimitarea brazdelor, modul de amplasare a penelor cu care brazdele erau detașate din masivul de sare, organizarea abatajului pentru o amplasare optima a taietorilor de sare in mina și vor primi informatii privind modul de deschidere a unei mine de tip trapezoidal.

Mina Ghizela a fost proiectata in acelasi sistem ca si mina Rudolf, insa in urma inchiderii exploatarii sarii in anul 1932, camera ramane in stadiul de lucrari de pregatire a exploatarii  (lucrari de preabataj).

Spectacolul adancurilor este completat de formațiunile carstice depuse pe compartimentul de transport al putului de acces in preabataj. Turistul are acces vizual pentru a admira aceste depuneri unice de sare prin intermediul ferestrelor realizate in panoul de separare a compartimentelor de circulație, respectiv de transport al puțului minei Ghizela. Stalactite înclinate și depuneri de cristale cubice de sare completează formațiunile de sare secundară existente în această parte a salinei.

Accesul turistilor in mina Ghizela se va face prin achitarea unui tarif suplimentar biletului de intrare, în grupuri de maxim 15 persoane însoțite de ghid. Accesul in mina Ghizela se face exclusiv pe scări.

Dragi turiști,
vă informăm cu bucurie că, în perioada 17 Februarie - 3 Martie 2024, Salina Turda va fi deschisă zilnic,
între orele 09.00 - 18.00, cu ultima intrare în subteran la ora 17.00!
Vă așteptăm cu drag!