În anul 2015 Muzeul de Istorie Turda a înregistrat o creștere a numărului de vizitatori cu peste 20% față de anii precedenți. Activitățile desfășurate și inaugurarea expoziției de bază de arheologie romană în toamna anului trecut au sporit interesul față de muzeu. Cu toate acestea, după 14 ani în care muzeul a fost închis, ieșind astfel din conștiința consumatorilor de cultură, este necesară o promovare mult mai intensă.
De curând, la intrarea în Salina Turda s-a amenajat o mini expoziție însoțită de un amplu material explicativ, pentru promovarea patrimoniul cultural expus la muzeu și pentru atragerea numărului impresionant de vizitatori de la Salina Turda spre centrul istoric al orașului.
Pe lângă obiectele expuse – lămpașe folosite pentru iluminat și topoare pentru tăiat sarea – vizitatorii salinei vor avea prilejul să descopere că Muzeul de Istorie Turda funcționează în fosta Casa a Cămării de Sare.
Clădirea sobră cu etaj, una dintre cele mai reprezentative construcții civile medievale din Turda, construită în secolul al XV-lea și extinsă în timpul principelui Transilvaniei Sigismund Báthory, a servit ca reședință princiară în timpul dietelor, fără a-și pierde funcționalitatea originală – cea de casă a cămării de sare. Aflată sub administrația trezoreriei regale, cămara de sare din Turda a fost cea mai importantă dintre cămările din Transilvania (Dej, Sic, Cojocna și Ocna Sibiului).
Cei interesați să lectureze rubrica ȘTIAȚI CĂ vor afla că în vechime, una dintre formele timpurii de remuneraţie era sarea, iar termenul de salariu este un împrumut din limba latină salarium: „sumă de bani pentru cumpărarea sării”, produs care în perioada romană era dat soldaţilor şi slujbaşilor. De asemenea vor afla ce salariu avea Comitele Casei Cămării din Turda, sau care era plata unui tăietor de sare și care erau prețurile produselor la mijlocul secolului al XVI-lea.
Proiectul s-a realizat cu sprijinul conducerii Salinei Turda, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din tara.
Director,
Mariana Andone-Rotaru