Tratament balnear la Strandul Durgau

Strandul Durgau este locul preferat de localnici, dar si de turistii aflati in vizita la Salina Turda in perioada estivala.  Strandul Durgau este situat in incinta parcului turistic al Salinei Turda la aproximativ 100m fata de intrarea noua din Aleea Durgaului nr. 7.  Este format din doua lacuri sarate ,lacul Rotund si lacul Ocnei, aparute in urma prabusirii a doua foste mine de sare si a inundarii acestora, adica lacuri mineralizate  formate pe vechi exploatari de sare. Strandul Durgau, cu o indelungata traditie, in perioada estivala, ofera turistilor un minunat loc de recreere si destindere  intr-un cadru natural si este folosit ca o alternativa racoritoare in perioada de vara, dar mai cu seama este indicat in tratamentul balnear.

Inceputurile tratamentului balnear la Turda sunt situate in timp in anul 1840 cand, doctorul Iosif Hanko pune bazele statiunii Baile Sarate Turda, prin amenajarea lacului Roman. Lacurile de la Durgau au fost utilizate pentru balneatie si terapie in mod empiric  si cu amenajari minime inca din secolul al XIX- lea.  Apele mineralizate clorosodice au fost utilizate pentru tratarea afectiunilor reumatismale, de circulaţie periferica si a afectiunilor ginecologice. Continutul ridicat de clorura de sodiu (sare gema) din apa lacurilor (10% la suprafata; 28% la 30 m adancime) face ca fenomenul de heliotermie sa  fie  foarte intens. Amenajarea lacurilor Ocnei și Rotund de la Durgau a fost un prim pas spre valorificarea complexa a potentialului terapeutic al zonei.

Conform buletinelor de analiza realizate de “Sectorul Cercetare  Factori Terapeutici Naturali”, din cadrul Institutului National de Recuperare, Medicina  Fizica si Balneoclimatologie (INRMFB), in urma analizei apei din lacul Rotund si lacul Ocnei indicatiile terapeutice prezentate pentru cura externa sunt urmatoarele:

afectiuni reumatismale cronice degenerative (artroze ale coloanei vertebrale, sold, genunchi, mana, picior)

-afectiuni reumatismale abarticulare (tendinite, tenosinovite, bursite)

-afectiuni posttraumatice ale aparatului locomotor

-afectiuni neurologice cronice periferice (leziuni de nervi periferici)

Curele balneare sunt catalogate  ca fiind cure profilactice, terapeutice si de recuperare medicala.

Curelor balneare profilactice li se acorda in zilele noastre un rol tot mai insemnat, prin intermediul lor urmarindu-se calirea organismului, cresterea capacitatii functionale de termoreglare a organismului si cresterea capacitatii de aparare in fata diferitelor boli.

Curele balneare terapeutice si de recuperare medicala privesc bolnavii cu suferinte prezente care au nevoie de un tratament complex, urmat dupa un program strict individualizat, stabilit si controlat de medicul de specialitate, avand la baza un diagnostic complet al bolii, stadiului si fazei ei de evolutie.

(Sursa: Ministerul Sanatatii, Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie  )